HÍREINK

Amit a vadhúsról tudni érdemes

Az izgalmas étlap abban is felismerhető, hogy többféle étel található a menüben. Így például a szokásos sertés, csirke, birka – és a sort még lehetne folytatni – mellett érdemes kicsit egzotikusabb, sőt, “vadabb” irányba is elmenni. Vadabb alatt most nemcsak az izgalmas és kreatív ételeket értem, hanem a vadhúsból készített finomságokat. A vadhús koleszterinszegény, rendkívül ízletes, egészségesebb a háziállatok húsánál. Belsőségek – például a nagyvadak mája igen értékes – különleges csemegének számítanak. A vadhús gyógyszermentes, ásványi anyagokban gazdag, gyerekeknek is adható – részben ezek az erős érvek szólnak mellette.

Mielőtt neki áll elkészíteni a vadhúst, pár dolgot mindenképpen tudnia kell!

A vadhús jóval soványabb és keményebb, mint a háziállatok húsa, általában sötétebb a színe is, a szárnyasok mérete pedig jóval kisebb, mint mondjuk a csirkéé vagy a kacsáé. Ezek a sarkalatos különbségek a kész ételadagoknál is fontos szempontok, amiket mindenképp figyelembe kell venni.

Fűszerezése

A vad, legalábbis a megfelelően érlelt vad íze karakteres, zamatos, elég jól elbírja a legaromásabb fűszereket. Például a fahéj vagy a menta is kiválóan passzol hozzá.

A másik jól bevált ízesítési mód a nedves pác, a sütni kívánt nagyobb darab húst előző este bepácolja be: vörösbor, apróra vágott hagyma, zeller, sárga és fehérrépa keveréke és fűszerek. A húst sütés előtt vegye ki a léből, és a levet utána leszűrve használhatja a hús leendő mártásának alapjaként.

Milyen mártás passzol hozzá?

Amit a vadhús mellé mindenhol tálalnak, az legtöbbször valamilyen édes lekvár. Leginkább áfonya, de bevett szokás még a csipkebogyóból készült jam is. A vadhúsnak alapesetben van egy édeskésebb jellege, ezért az édes ízek, lekvárok mellett izgalmas kipróbálni, ha savasabb ízű gyümölcsöt tálal mellé, mint például a málna.

Milyen körettel tálalja?

Amikor köretet választ a vadhúsos étel mellé, nem kell, hogy ragaszkodjon a klasszikus körethez. Természetesen szuper választás így is a burgonyafánk, hercegnőburgonya vagy krokett, de izgalmas lehet, ha mondjuk zöldségkörettel kínálja. Ha pörköltről vagy raguról van szó, ildomos mellé kenyeret is készíteni, a finom és ínyenc tunkolás miatt.

Válasszon izgalmas vadhús kínálatunkból, hiszen a Húsháznál a nyúl, a vaddisznó, az őz és a szarvas többféle változatát is megtalálja!

Készítse el velünk igazán vad ételét!

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink