HÍREINK

Halászlé

Az a híres balatoni halászlé, és egy szuper recept

A balatoni nyaralók egy részének a balatoni halászat, másik részének meg a balatoni halászlé az, ami egyszerűen elengedhetetlen a tökéletes nyaraláshoz. A tiszai és bajai halászlé mellett a magyar tenger ilyen étele méltán van a legjobbak között. Egy igazán jó balatoni büfé vagy étterem menüjéről sem hiányozhat a halászlé.

 

Az a legenda jár szájról szájra, hogy a titok abban rejlik,

hogy a felhasznált halak harmada mindenképpen ragadozó legyen,

ugyanis a balatoni halászlé egzotikusságát ez adja.

 

Az arány, amire érdemes odafigyelni, így néz ki: harmada a hal-alapanyagnak ponty legyen, másik harmada ragadozó – fogas vagy süllő, de szuper jó lehet a csuka, harcsa vagy keszeg is -, végül pedig az utolsó harmadban az apró halacskákat lehet beletenni.

 

Nézzük a gyakorlatban!

Hogy mi kell még hozzá? Az alap hozzávalókban itt sincs nagy újdonság: zsiradék, hagyma, fokhagyma, paradicsom, paprika, kevés krumpli, a híres pirospaprika és só. Emellett egy közepes erősségű erős paprika, és a nagyon egzotikusra vágyók még cseresznyét is tehetnek hozzá. Ezután készítheti azt a bizonyos alaplét, ami a már jól ismert pörkölt alapra épül. Idemennek a fejek, farkak, apró halak és a többi fűszer, zöldség, szépen sorban.

 

Egy finom bor is dukál a halászlének

Legalább egy órán át kell főznie az alaplevet, ezután lehet átpasszírozni, majd újraforralni, így kapja meg azt a nagyon szép, sűrű levet. Ebbe ismét mehet a piros- és az erős paprika, és ízlés szerint a só. Ezután már csak a 20 percnyire van a végétől. A besózott halszeletekkel készre is lehet ennyi idő alatt főzni a balatoni halászlevet. És ami még különlegesebbé teszi folyami változataihoz képest, ha egy balatoni fehér borból egy pohárnyit hozzáadunk. A bor mámorító íze finom ízvilágot kölcsönöz majd a halászlének.

 

Egy izgalmas, eredeti Balatoni Halászlé recepttel is készültünk

Hozzávalók

  • 1 kg tisztított ponty (vagy más balatoni hal: pl. fogas, süllő)
  • 2 db burgonya
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 dl száraz fehérbor (balatoni)
  • 2 ek étolaj
  • 2 ek őrölt pirospaprika
  • 1 ek só
  • cseresznyepaprika ízlés szerint

Elkészítése

A halat kifilézzük, a halhúst feldaraboljuk, és lesózva hűtőbe tesszük.

A hagymát apróra kockázzuk, és egy nagyobb lábasban felhevített olajon üvegesre pároljuk,  majd a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a csontokat, a hal fejét és farkát, a feldarabolt paprikát, a paradicsomot és a zúzott fokhagymát is. Meghámozzuk, felkockázzuk és beletesszük a burgonyát, majd az egészet felöntjük kb. 2 liter hideg vízzel.

Egy óra főzés után a burgonyát szűrővel kiszedjük, és egy tálba halmozzuk, a visszamaradt alaplevet átpasszírozzuk.

A levet újraforraljuk, majd beletesszük az előre besózott halszeleteket. Addig főzzük, amíg a halhús megpuhul, majd, mielőtt levennénk a tűzről hozzáöntjük a balatoni fehérbort. Ízlés szerint cseresznyepaprikával tehetjük még pikánsabbá. A leszűrt főtt burgonyával tálaljuk.

 hlaszlecikkbe

Különleges halkínálat a Húsháznál

A Húsház széles halkínálatával egyrészt folytatja a balatoni halászat csodás hagyományát és izgalmas, változatos ételekhez jelent minőségi alapanyagot. Másrészt pedig egzotikus hal- és tengeri különlegességekkel is színesíti a választékot.

 

Legyen szó hekkről, afrikai harcsafiléről, pisztrángról,

pontyról vagy előre panírozott halrudakról.

De a fantasztikusan finom királyrákot vagy tintahalkarikát is be tudja nálunk szerezni.

És ezt az izgalmas kínálatot még nagyon sokáig lehetne folytatni,

érdemes tehát felmenni és kedvére válogatni a webshop oldalán!

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink