HÍREINK

Szószok

Ne feledkezzen meg a szószokról sem!

A strandszezon és a nyaralók megérkezésével a balatoni büfék megnyitják kapuikat. Ezzel  fantasztikus, pörgős időszakkal hirtelen megtelnek a strandok, az egész part, a büfék és éttermek. A jellegzetes ételek, halkülönlegességek mellett egy valamit még mindenképpen meg kell említenünk. Nemcsak az igazi balatoni hangulat, hanem a szuper ízek és a változatosan tálalt ételek miatt is. Ez bizony a szósz, vagyis inkább a szószok.

 

A híres alapszószok, ami egy valamire való büféből sem hiányozhatnak,

ez pedig a mustár, ketchup és a majonéz.

Nézzük is meg, melyik mi fán terem és milyen étel mellől szigorúan tilos,

hogy hiányozzon a mártás.

 szoszcikkbe

A paradicsom és a ketchup

Ez a szósz először a 17. századi Kínában jelent meg és onnan indult aztán világkörüli, hódító útjára. Annak idején semmi paradicsom adalékot nem tartalmazott, hiszen  tengeri halakhoz adtak hagymát, fűszereket és egyéb aromakeverékeket, amelyet ke-hiacpnak neveztek el. Innen ered hát a név is. Majdnem egy évszázad múlva találkozott csak egymással  a ke-hiacp és a vörös paradicsom,  ugyanis 1801-ben jelent meg egy szakácskönyv, amiben megemlítik. Innen ered a népszerű általános szimbólum is, hogy a ketchupot egy érett, piros paradicsom jelzi minden megjelenésben.

 

A ketchup édesen fűszeres íze remekül illik szinte minden húsételhez,

legyen szó kézműves hamburgerről, hot dogról vagy grillezett húsról.

De kiváló választás a flekkenhez, a sültkrumplihoz

 és feldobja a paradicsomos alapú tésztákat is.

 

A majonéz bohém rapszódiája

A majonéz a franciáktól származik, ahol eredetileg mahonéznek nevezték el. Állítólag nem az ejtés könnyítés miatt, hanem egyszerű nyomdai hiba miatt lett a szóban lévő “h”-ból “j”.  A majonézt a séfek is nagyon kedvelik, hiszen számos, de az is lehet, hogy számtalan másik mártás alapját is adja, mint például a híres hollandi mártásnak is ez a fundamentuma.

És bár hihetetlen, de igaz, hogy a majonéz még a ketchupnál és hamarabb lett népszerű.

Ő is kiválóan illik a fűszeres húsételekhez, tejszínes mártáshoz

vagy finom nyári salátákhoz is, mint például a remek waldorf salátához is.

 

A mustár rómából érkezett

Feljegyzések szerint a három szósz legcsipősebbike pedig már a rómaiknál is megjelent. Onnan indult el és szintén Franciaországban telepedett le, ahonnan aztán bejárta ő is minden nemzet konyháját. Az egész úgy kezdődött, hogy mustot kevertek össze mustármaggal, és ezt pikáns íze miatt égő, vagy lángoló mustnak nevezték el, ez alakult tovább később a ma is használatos mustár elnevezésre.

 

A mustár egyébként a különleges és változatos ízeivel  még a szervezetünkre, egészségünkre is jótékony hatással van.

És a virsli, a hot dog mellett számos szuper ételhez is illik.

Hiszen pácként fantasztikus a grill ételekhez vagy a flekkenhez,

de szintén jól illik az egyszerű,

de népszerű sültkrumplihoz vagy a híres Balaton menti kolbász ételekhez.

 

Ha nincs még feltöltve ezekkel a mesteri szószokkal a készlete, akkor irány a Húsház!

Legyen szó ketchupról, mustárról vagy majonézről

a Húsháznál mindhárom szószt megtalálja,

 hogy Ön a legváltozatosabb és legfinomabb ételek mellé tudja felhasználni,

és vendégeinek mártásként ajánlani.

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink